Pokreni se za posao – potpisivanje ugovora

U sredu, 26. juna u Hotelu Metropol u Beogradu održano je svečano potpisivanje ugovora u okviru programa „Pokreni se za posao“ čime je uspešno završena prva faza nacionalnog projekta podrške zapošljavanju i razvoju preduzetništva. Ove godine, s'obzirom na jubilej od 10 godina rada kompanije Filip Moris u našoj zemlji, a i velikog interesovanja, dodeljeno je 110 donacija a korisnici bespovratnih sredstava su sa teritorije cele Srbije.Pored kompanije Filip Moris koja je glavni donator, ove godine kao partner na projektu našla se Nacionalna služba zazapošljavanje a kao medijski partner Radio-televizija Srbije.Program „Pokreni se za posao“ pomaže ljudima koji žele da pokrenu ili unaprede sopstveni biznis dodeljivanjem bespovratnih sredstava do 200.000 dinara za kupovinu neophodne opreme.

Ovogodišnjim programom podržani su projekti iz oblasti proizvodnje, usluga ali I poljoprivredeito:58% iz oblasti proizvodnje, 23% poljoprivrede i 19% usluga. ENECA se za ovakav odnos podržanih projekata odlučila prateći savremene ekonomske principe da su motor razvoja jedne zemlje upravo mala proizvodna preduzeća zbog njihove velike fleksibilnosti, dinamičnosti i inovativnosti. Sa druge strane, poljoprivredne potencijale naše zemlje koji su veliki ne treba zanemariti, pa je zbog toga poljoprivreda na drugom mestu premabrojuodobrenihdonacija.

Vodećiračuna o alarmantnom broju nezaposlenih mladih ljudi, podržane su kvalitetne i perspektivne ideje mladih preduzetnika, tako da je 65% podržanih klijenata mlađeod 30 godina.

 

Jedan od kriterijuma o kom je vođeno računa bilo je i žensko preduzetništvo pa je od dodeljenih 110 grantova, 37% pripalo preduzetnicama sa odličnim poslovnim idejama i jakom motivacijom za otpočinjanje I razvoj posla.

Nakon potpisivanja ugovora sa klijentima, sledi faza tokom koje će biti obezbedjena oprema zapodržane biznise.

Početkom avgusta, svi korisnici bespovratnih sredstava, proći će kroz obuku iz Preduzetništva, a po svom izboru i obuke iz Marketinga, Izvora finansiranjailiizradeBiznisplanova, jer ENECA ikompanija Filip Moris imaju zajednički dugoročni cilj, - održivost novoosnovanih preduzeća i postavljanje temelja za postepenu izgradnju zdrave, privređujuće zajednice.

Korisinci koji su izrazili želju i potrebu, proći će i kroz stručne obuke koje su im neophodne kako bi unapredili svoje poslovanje kroz savladavanje,a onda i primenjivanje novostečenih veština.

Osim sredstava za kupovinu opreme i poslovne i stručne obuke, sadašnjim i budućim preduzetnicima na raspolaganju je istalna savetodavna pomoć od strane ekonomskih stručnjaka zaposlenih u ENECA-i.

 

Ovde možete pogledati listu sa imenima osoba koje su potpisale ugovore o donaciji.2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker