UZ DONACIJU EU, 87 IZBEGLICA I INTERNO RASELJENIH ZAPOČELO SOPSTVENI BIZNIS

                                                                                                                                                                Niš, 31. januar 2014.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, 87 izbeglica i interno raseljenih lica u Zaječaru i pet opština na jugu Srbije pokrenulo je sopstveni održivi biznis: oni su to uspeli u okviru projekta “Ekonomsko jačanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika” koji je sprovela niška nevladina organizacija ENECA. Projektom koji je trajao od maja 2012. godine do 20. januara 2014. godine je obezbeđena podrška izbeglicama i interno reseljenim licima za pokretanje malih porodičnih biznisa. Projekat je finansirala Evropska unija sa blizu 250.000 evra, a realizovan je u saradnji sa šest opština južne Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ovim projektom je 87 izbeglica i interno raseljenih lica dobilo podršku za pokretanje sopstvenog biznisa u gradu Zaječaru i opštinama Blace, Kuršumlija, Sokobanja, Vladičin Han i Žitorađa. Bespovratni grantovi prosečne vrednosti 2.000 evra omogućili su ovoj grupi ljudi da pokrenu porodični biznis i ostvare redovne prihode. Zaposleno je 87 izbeglica, interno raseljenih lica i manji broj najugroženijeg lokalnog stanovništva. Oni su zaposleni na raznim poslovima u poljoprivredi, zanatima i uslužnim delatnostima – od uzgajanja pčela do otvaranja restorana i frizerskih salona. Lične priče učesnika projekta možete pročitati u brošuri „Ekonomsko jačanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, IRL i povratnika“ koja je dostupna na sajtu Delegacije EU u Srbiji . U okviru projekta, za sve podržane korisnike bili su obezbeđeni i stručna i poslovna obuka, praćenje i savetovanje kako bi se stvorili uslovi za dugoročnu održivost novopokrenutih porodičnih biznisa.

 

Projekat je deo šireg programa Evropske unije za podršku izbeglicama i interno raseljenim licima putem obezbeđivanja adekvatnih stambenih rešenja i ekonomskog jačanja kroz zapošljavanje. Podrška EU za projekte ovakve vrste trenutno premašuje 64 miliona evra.

 

ENECA (Economic Expert Community Association) je organizacija sa sedištem u Nišu; osnovana je u aprilu 2005. godine i bavi se podrškom zapošljavanju i socio-ekonomskom razvoju južne Srbije.

 

Za više informacija: Marija Stanković, koordinatorka projekta

2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker