Ugovor o saradnji sa opštinom Žitorađa

ENECA je danas potpisala ugovor o saradnji sa opštinom Žitorađa u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika”. U ime opštine ugovor je potpisao predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković, a u ime ENECA-e koordinatorka projekta Marija Stanković.

Ovim projektom koji ENECA sprovodi na teritorijama opština Blace, Žitoradja, Kuršumlija, Soko Banja, Vladičin Han i Zaječar predviđeno je da u se u periodu od juna 2012. do januara 2014. godine pruži finansijska i tehnička podrška za 80 izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika uključujući i jedan broj socijalno ugroženih lokalnih stanovnika.

Na teritoriji opštine Žitorađa biće podržano najmanje deset poslovnih aktivnosti. Vrednost projekta uovoj opštini je oko 31.000 evra.

Potencijalni korisnici podrške bi trebalo da predlože ekonomski isplative poslovne ideje, kako bi ostvarili mogućnost da dobiju opremu/materijal prosečne vrednosti 2.000 evra, uz ograničena vlasnička prava u periodu od dve godine.

Kao i u dosadašnjim projektima lokalnog ekonomskog razvoja, korisnici sa kojima se potpiše ugovor o donaciji, biće u obavezi da registruju svoju poslovnu aktivnost, pohađaju poslovne obuke neophodne za odabrane poslovne delatnosti kao i da obave društveno koristan rad, koji će biti organizovan u saradnji sa opštinom.

Ovaj projekat ima za cilj da pruži pomoć izbeglim i interno raseljenim licima u njihovom ekonomskom osamostaljivanju u procesu integracije, a ukupna vrednost mu je oko 250.000 evra.

Projekat ENECA-e finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a cilj mu je da, u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, doprinese naporima Vlade Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije da unaprede životne uslove i reše egzistencijalna pitanja ovih kategorija stanovništva.

Za više informacija zainteresovani mogu da se obrate povereniku za izbeglice u svojoj opštini.

2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker