ENECA predstavila rezultate jednog i početak novog projekta

„Danas predstavljamo dva važna projekta pomoći izbeglicama, interno raseljenim licima (IRL) i povratnicima, koje finansira Evropska unija, a realizuje naš partner ENECA“, rekla je Jolanda San Hoze iz Delegacije Evropske unije u Srbiji na konferenciji za medije održanoj danas u niškom Media centru. Konferencija je organizovana povodom završetka projekta Podrška zapošljavanju i unapređenju života izbeglica i IRL u Srbiji i početka novog, Ekonomsko osnaživanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, IRL i povratnika.

Prvi projekat je finansiran sredstvima EU u vrednosti od preko 334.000 evra, a kofinanisirale su ga opštine u kojima se on realizovao i Fondacija za otvoreno društvo. Njime je podržano 122 korisnika donacijom u vidu opreme ili materijala za otpočinjanje porodičnog biznisa, u iznosu od 2.000 evra. „Danas ovi ljudi uspešno vode svoje poslove. Ovaj projekat je odličan primer kako mala pomoć može podići nivo života ljudi“, izjavila je San Hoze. „Ovo je razlog što smo odlučili da finansiramo još jedan projekat koji će realizovati ENECA. EU nastavlja da pomaže ugroženoj grupi stanovništva da postanu ekonomski nezavisni i potpuno je posvećena rešavanju njihovih problema, kako bi zatvorili ovo ružno poglavlje. Zahvaljujemo se ENECA-i, Komesarijatu i svim opštinama uključenim u projekat“, dodala je ona, podsetivši da je EU najveći donator kada je reč o nepovratnim sredstvima.

Novi projekat, Ekonomsko osnaživanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika, počeo je u maju i trajaće 20 meseci, tokom kojih će biti dodeljeno 80 bespovratnih donacija za započinjanje ili proširavanje dohodovnih aktivnosti, u vrednosti od 2.000 evra. Pravo na donaciju imaće i određen broj socijalno ugroženog lokalnog stanovništva.

Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije rekao je da se problemu stambenog zbrinjavanja ovih ugroženih grupa vidi kraj. Međutim, to nije kraj problema s kojim se susreću izbelice, IRL i povratnici. „Veći problem je pomoć ovim licima kroz donacije slične ovima, da se integrišu i obezbede sebi prihod. Ovaj projekat je primer posvećenosti EU rešavanju problema ove kategorije stanovništva. ENECA je naš partner koji realizuje projekat na teritoriji jugositočne Srbije, to radi dugo i veoma dobro“, kazao je Gerginov.

ENECA će narednih dana početi s informativnom kampanjom u šest opština u kojima se sprovodi projekat: Blacu, Kuršumliji, Soko Banji, Vladičinom Hanu, Žitorađi i gradu Zaječaru.

2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker